Geen sprake van “Niet de boon“ – het draait om het branden
Von wegen "Nicht die Bohne" - Auf die Röstung kommt es an

Koffiebonen worden niet altijd op dezelfde manier geroosterd – men maakt hierbij onderscheid in verschillende gradaties in branden. Bij licht branden spreekt de expert over cinnamon roast (kaneelkleurig branden), medium branden duidt men aan als American Roast. De donkerste gradatie in branden wordt aangegeven als Espresso branden of "Italian Roast". De beslissende factor voor een goede espresso wordt bv. gevormd door bonen van een hoge kwaliteit, die donkerder gebrand zijn dan "normale" koffiebonen.

Bij het zetten van een goede espresso komt de gemalen koffie maar heel even in contact met het hete water. Resultaat: minder bitter- en looistoffen en minder coffeïne dan bij gebruikelijke filtermethoden. Let erop dat de bonen bijzonder fijn gemalen worden. Op deze wijze worden de waardevolle smaakstoffen beter "geëxtraheerd".

De kern van de zaak: de crema - fijn, zinnelijk, zeer aromatisch!
Das A und O: die Crema - Fein, sinnlich, hocharomatisch!

De laag die bovenop de koffie ontstaat, wordt aangeduid als crema. Zij heeft een olie-crèmeachtige consistentie en bindt de aroma´s. De crema ontstaat door het water, dat onder hoge druk (ca. 15 bar) door de gemalen koffie wordt geperst. Voor de koffie is de crema net een beschermlaag, omdat de fijne aromastoffen er langzamer door vervliegen.

De kleur van het koffiegoud – middenwaarden met een hoge koers
Die Farbe des Kaffee-Goldes - Mittelwerte hoch im Kurs

De kleur van de crema wordt beïnvloed door verschillende factoren. Als de crema te donker is, kan dat bv. het gevolg zijn van een te hoge zettemperatuur of een te fijne maling van de bonen. Als de crema te licht is, kan dat komen doordat de koffie te grof gemalen is of de zettemperatuur te laag is. Deze factoren kunnen bij de meeste koffievolautomaten worden beïnvloed.

Het juiste water voor perfect koffiegenot
Das richtige Wasser für perfekten Kaffeegenuss

Het ene water is het andere niet. Het heeft verschillen in hardheid, d.w.z. een verschillend gehalte minerale stoffen. Om ideaal van koffie te genieten is het raadzaam om een speciaal waterfilter te gebruiken, dat kalk en storende smaakstoffen aan het water onttrekt en daardoor enerzijds de machine beschermt en anderzijds voor een prima smaak zorgt. Wij adviseren om bij onze Melitta®CAFFEO®modellen de Melitta®Pro Aqua waterfilter te gebruiken. Alle modellen worden geleverd met een filter.