Veel gestelde vragen

 

Waarom hebben de Melitta®-filterkoffiezetapparaten - vergeleken met enkele concurrenten - een lager elektrisch vermogen (wattage)?
Om gemalen koffie optimaal te kunnen benutten, heeft het hete water een bepaalde tijd nodig om alle aromastoffen volledig te laten vrijkomen. Hoe hoger de wattage (het vermogen), des te korter wordt de koffiezettijd en des te "slechter" is de extractie van aroma's uit de gemalen koffie. Natuurlijk heeft een hogere wattage het voordeel dat de koffiezettijd korter is. Melitta® heeft, met het oog op een beter koffieresultaat, ervoor gekozen de koffie meer tijd te gunnen om zijn volle aroma te kunnen ontwikkelen, vandaar de lagere wattage.
meer
minder

Hoe werkt een druppelstop?
Een druppelstop voorkomt dat bij het verwijderen van de koffiekan vers gezette koffie die zich nog in de filter bevindt, op de verwarmingsplaat zou druppelen. Bij het verwijderen van de koffiekan zet de bij de filteruitloop ingebouwde veer zich uit. Door deze veer wordt een sluitmechanisme geactiveerd dat de doorstroming vanuit de filter naar de kan afsluit zodat de koffie niet meer uit de filter kan druppelen. Alle Melitta®-filterkoffiezetapparaten (tot en met het 2-koppenapparaat Aromaboy®) zijn voorzien van een druppelstop.
meer
minder

Wat betekent het AromaMagic®-koffiezetsysteem?
Bij traditionele filterkoffiezetapparaten stroomt het hete water in een continue, dunne straal (gedeeltelijk slechts druppelsgewijs) op de gemalen koffie. Dit leidt ertoe dat de gemalen koffie ongelijkmatig met water wordt bevochtigd en dat de waardevolle aromastoffen niet volledig kunnen vrijkomen. Het Melitta® AromaMagic®-koffiezetsysteem imiteert het handmatig koffiezetten. Het water wordt portiegewijs aan de gemalen koffie afgegeven. Daardoor ontstaat er een gelijkmatige waterstroom doorheen de gemalen koffie en worden de aromastoffen in de koffie beter benut. Het hete water vloeit doorheen de gemalen koffie en er ontstaat een homogeen koffie-/watermengsel met optimale omstandigheden voor het vrijmaken van de waardevolle aromastoffen.
meer
minder

Hoe werkt het AromaMagic®-koffiezetsysteem?
Boven de filter bevindt zich een reservoir waarin het hete water wordt verzameld. Het reservoir is uitgerust met een hevel die volgens het principe van communicerende vaten werkt. Het water stijgt tot aan een vooraf bepaald volume en wordt, als het overstroompunt is bereikt, één keer op de gemalen koffie gegoten. Dit wordt - afhankelijk van het gewenste aantal kopjes koffie - een tot vier keer herhaald.
meer
minder

Wat is het voordeel van het AromaMagic®-koffiezetsysteem?
De waardevolle aromastoffen van de koffie worden optimaal benut. De koffie is vanwege zijn lager zuurgehalte bijzonder aromatisch. De koffie wordt milder en lichter verteerbaar dan met traditionele koffiezetapparaten gemaakte koffie.
meer
minder

Welke Melitta® koffiezetapparaten hebben het AromaMagic® systeem?
Momenteel is er één koffiezetapparaat van het Look® assortiment met het AromaMagic® uitgerust: Look® AromaMagic®.
meer
minder

Wat is het aromaventiel?
Traditionele koffiezetapparaten zijn met name niet zo goed geschikt voor het zetten van een klein aantal kopjes koffie. In de leidingen binnenin het apparaat blijft er na het koffiezetten altijd een beetje water achter en dit water wordt bij de volgende keer als eerste afgegeven. Dit "eerste" water is nog niet zo heet als het daaropvolgende water. Als een volle kan koffie wordt gezet is dit effect verwaarloosbaar omdat het koude(re) water in de totale hoeveelheid heet water opgaat en dus geen invloed heeft op het koffieresultaat. Als men echter slechts 2 - 3 kopjes koffie zet, leidt dit ertoe dat de koffie relatief koud(er) is. Ook de koffiesmaak lijdt hieronder omdat er in principe meer koffie met koud(er) water wordt gezet. Het Melitta® aromaventiel verhindert dit negatieve effect.
meer
minder

Hoe werkt het Melitta® aromaventiel?
In het waterreservoir bevindt zich een bimetalen ventiel dat de watertoevoer naar de filter afsluit en dat pas weer opengaat zodra de vooraf bepaalde temperatuur van ca. 95 °C wordt bereikt. D.w.z. dat het water net zolang naar de doorstroomverwarmer teruggeleid wordt totdat het de optimale koffiezettemperatuur heeft bereikt. Het water is vanaf de eerste druppel heet zodat de gemalen koffie optimaal kan worden benut. Ook als u slechts 2-3 kopjes koffie zet is de koffie bijzonder aromatisch en heet. Omdat dit effect bij het zetten van een grotere hoeveelheid koffie vermindert, wordt het aromaventiel alleen gebruikt bij apparaten voor een kleiner aantal kopjes.
 
meer
minder

Welke Melitta®-koffiezetapparaten zijn uitgerust met het Melitta® aromaventiel?
Momenteel is er één Melitta®-koffiezetapparaat dat is uitgerust met het aromaventiel: de Single 5®.
meer
minder

Wat is de Aromaselector?
Bij traditionele koffiezetapparaten wordt de koffie altijd op precies dezelfde manier gezet. De smaak kan alleen door het gebruik van verschillende koffiesoorten worden gevarieerd. Als u echter 's morgens een sterkere koffie wenst en 's avonds liever van een mildere koffie geniet, moet u meerdere koffievariëteiten in voorraad hebben. Dat is omslachtiger én duur.
Met een Aromaselector op uw koffiezetapparat kunt u - met dezelfde koffiesoort - helemaal naar uw persoonlijke smaak van uw koffie genieten: nu eens mild, dan weer sterk!
meer
minder

Hoe werkt de Aromaselector?
Boven de filter bevindt zich de wateroverloop. Bij apparaten met Aromaselector kan deze wateroverloop met een hendel of draaiknop worden verschoven. In de stand "sterk" staat de overloop in het midden boven de filter. Het hete water stroomt in het midden door één enkele opening op de gemalen koffie, bevochtigt deze volledig en maakt zodoende alle aromastoffen vrij. In de stand "mild" wordt het hete water als een "douche" niet in het midden maar boven de buitenste randen van de gemalen koffie afgegeven. De koffie smaakt milder door een verlaagd zuurgehalte maar bevat toch de volle cafeïne.
meer
minder

Welke Melitta®-filterkoffiezetapparaten zijn uitgerust met de Melitta® Aromaselector?
Momenteel zijn de volgende Melitta®-koffiezetapparaten uitgerust met de Aromaselector:
Linea Unica® de Luxe, Linea Unica® Therm, Look® de Luxe en Look® Therm de Luxe.
meer
minder

Wat is het verschil tussen een isoleerkan en een roestvrijstalen warmhoudkan?
De warmhoudkan bestaat uit een kunststofbehuizing waarin een vacuümbinnenkan van isolatieglas is aangebracht.
De roestvrijstalen thermoskan is gemaakt van dubbelwandig roestvrij staal. Tussen de beide RVS-lagen bevindt zich eveneens een vacuümlaag.
meer
minder

Hoe kan ik mijn isoleer- en roestvrijstalen warmhoudkan het beste onderhouden?
De warmhoudkannen mogen in geen geval in de vaatwasmachine!
Een kunststofisoleerkan moet direct na gebruik met heet water worden uitgespoeld. Reinig de binnenkan in géén geval met een afwasborstel of soortgelijke harde voorwerpen - er kunnen dan hele fijne haarscheurtjes ontstaan waardoor de glazen binnenkan vroeg of laat kan imploderen. De ervaring leert dat men bij hardnekkige koffievervuiling de binnenkan het beste met een gebitreinigingstablet of met een reinigingspoeder voor vaatwasmachines kan reinigen. De roestvrijstalen warmhoudkan daarentegen kan wél aan de binnenkant gewoon met een afwasborstel e.d. worden gereinigd.
meer
minder

Hoe lang houden isoleer- en roestvrijstalen warmhoudkannen de koffie warm?
Beide isoleerkannen hebben een temperatuurverlies van ca. 5 °C - 6 °C per uur. Melitta® raadt u aan de isoleerkannen met heet water uit te spoelen voordat u koffie zet, om van zeer warme koffie te kunnen genieten.
meer
minder

Waar kan ik een glazen kan of warmhoudkan kopen als deze stuk is?
Als uw glazen kan of warmhoudkan stuk gaat, kunt u deze nabestellen via speciaalzaken en winkels die Melitta® in hun assortiment hebben. U kunt uw nieuwe kan echter ook direct bij Melitta® bestellen.
Bel gewoon naar het telefoonnummer 0032 (0) 9 331 52 00.
meer
minder

Hoeveel ontkalker moet ik gebruiken voor het ontkalken van mijn koffiezetter?
Er zijn verschillende ontkalkers beschikbaar. U kunt hiervoor Melitta AntiCalc Café Machines Liquid voor filterkoffiezetters gebruiken. Neemt de hoeveelheid ontkalker tussen 2 streepjes en los dit op in 500ml water. De gebruiksaanwijzing staat in een boekje achterop het flesje, u kunt de rechterplakstrip weghalen.

Daarnaast is Melitta AntiCalc tabletten voor Filtercafé machines beschikbaar. Hiervan gebruikt u 1 tablet in 500ml water.

Tot slot kunt u ook Melitta AntiCalc poeder voor Filtercafé machines gebruiken. U gebruikt hiervoor één zakje poeder en lost het op in 500ml water.

Hier kan u tenslotte ook nog informatie vinden: ANTI CALC vloeibare ontkalker voor filterkoffiezetapparaten en waterkokers
meer
minder

Waarom en hoe vaak moet ik mijn filterkoffiezetapparaat ontkalken?
In het algemeen is kalkvorming in warmwaterapparaten normaal. Om de levensduur van het apparaat te verlengen, behoort ontkalking tot de noodzakelijke onderhoudsmaatregelen. In principe is de ontkalkingsfrequentie afhankelijk van de hardheidsgraad van uw water. (De hardheidsgraad van uw water kan bij het bevoegde waterleidingbedrijf worden opgevraagd.) Om een perfecte werking te garanderen, raadt Melitta® een regelmatig ontkalking aan, d.w.z. na 40 koffiezetbeurten. Bij apparaten met thermoskan moet u vaker ontkalken (na ca. 20 koffiezetbeurten). De verwarmer bevindt zich bij deze apparaten niet onder het warmhoudplaatje, maar is in het apparaat (als een hoefijzer ) opgehangen. In het gebogen gedeelte blijft daarom altijd een beetje water achter. Dit leidt tot een snellere kalkvorming in dit soort apparaten. 
Gebruik voor het ontkalken geen azijnzuurhoudende middelen, zoutzuur of zwavelzuur.
meer
minder