Veel gestelde vragen

 

Wat betekent eigenlijk "1x4®" bij filterzakjes?
In de kinderjaren van het filterpapier waren er nog geen koffiezetapparaten - in die tijd werd koffie nog met de hand gezet. Daartoe moest er met de toenmalige filter- en filterpapiermaten 100, 102® etc. - afhankelijk van het gewenste aantal kopjes koffie - meerdere keren water in de filter worden gegoten. Er kon dan alleen maar worden geschat hoeveel gezette koffie er in de kan was. In de jaren 60 werd door Melitta® het "1x-filtersysteem" uitgevonden. Afhankelijk van de gekozen maat moest er met deze nieuwe filters en dit filterpapier alleen nog "1x" water worden opgegoten (d.w.z. 1x2 filterpapier voor 1x opgieten = 2 kopjes koffie, 1x4® filterpapier voor 1x opgieten = 4 kopjes koffie etc.) en men had dan het gewenste aantal kopjes koffie - eenvoudig en praktisch voor de koffiegenieter. Lange tijd gebruikte men zowel de 100-maten als de 1x-maten naast elkaar, omdat de consument voor beide versies nog filterhouders in voorraad had. Inmiddels werken bijna alle apparaten met filterpapier "1x4®", omdat deze vooral in het hoofdsegment van de apparaten voor 8-10 kopjes koffie de optimale maat voor de benodigde hoeveelheid koffie en water hebben.
meer
minder

Waarom moet ik filterpapier omvouwen vóór het inleggen in de filterhouder?
Om optimaal koffie te kunnen zetten, moet het filterpapier precies in de vorm van de filterhouder passen. Daarom moet u de beide geribbelde randen omvouwen. Het filterpapier kruipt dan dicht tegen de rand van de filterhouder en zit er ook diep in. Door deze goede pasvorm kan het filterpapier tijdens het koffiezetten niet naar binnen klappen.
meer
minder

Hoe blijft filterpapier aan elkaar zitten?
Filterpapier heeft een naad die door het samenpersen van twee geribbelde zijden ontstaat. Alleen door deze ribbeling blijft het filterpapier aan elkaar zitten.
meer
minder

Welke filterpapiermaat past in mijn koffieautomaat?
In totaal zijn er zeven verschillende filterpapiermaten in de handel verkrijgbaar. De verschillende maten zijn in de loop der tijd om diverse redenen ontstaan (zie: "Wat betekent eigenlijk "1x4®" bij filterzakjes?").
Informatie over de juiste filterpapiermaat vindt u in de gebruiksaanwijzing van uw koffiezetapparaat. De juiste maat is zeer belangrijk omdat anders het gevaar bestaat dat het filterzakje openscheurt of of naar binnen klapt.
meer
minder

Zijn Melitta®-filterzakjes milieuvriendelijk?
Melitta®-filterpapier is milieuvriendelijk geproduceerd en kan als bioafval worden afgevoerd. Er is alleen een klein verschil wat betreft de productie: witte koffiefilters worden op milieuvriendelijke wijze met zuurstof gebleekt (niet met chloor), bruin filterpapier wordt niet gebleekt.
meer
minder