Espresso
Espresso

Ingrediënten:
U hebt voor deze koffie geen andere ingrediënten nodig.

Bereiding:

Dit is in Italië de standaardkoffie en heet daar ook gewoon „Caffè". Om espresso te zetten heeft men per kopje ongeveer 7 g gemalen koffie van medium tot sterk gebrande bonen nodig. Onder hoge druk wordt 50 ml heet water door de gemalen koffie geperst. Het resultaat: rood- tot donkerbruine koffie met een fijn goudbruin crema.

Espresso Macchiato
Espresso Macchiato
Ingrediënten:
een beetje melk
cacaopoeder

Bereiding:
Espresso waarop men net zoveel melkschuim doet dat het kopje ermee gevuld is. Daar wat cacaopoeder overheen strooien.
Café Crèma
Café Crèma
Ingrediënten:
U hebt voor deze koffie geen andere ingrediënten nodig.

Bereiding:

De typische koffie van de Zwitsers; hij wordt ook wel „Schümli-koffie" genoemd. Wordt gezet volgens het espressoprincipe, maar met 120 ml water en van café-crème-bonen. Deze zijn vanwege de lagere gradatie in branden milder van smaak dan espressobonen.

Ristretto
Ristretto
Ingrediënten:
U hebt voor deze koffie geen andere ingrediënten nodig.

Bereiding:

Om ristretto te zetten heeft men per kopje ongeveer 7 g gemalen koffie van medium tot sterk gebrande bonen nodig. Bij de ristretto wordt onder hoge druk slechts 30 ml heet water door het koffieventiel geperst (espresso 50 ml). Zijn Franse tegenhanger heet „Café serré".

Cappuccino
Cappuccino
Ingrediënten:
ca. 80 ml opgeschuimde melk.

Bereiding:
Espresso of Caffè Lungo, waarop ca. 80 ml opgeschuimde melk wordt gegoten. De Weense variant, de Kapuziner, krijgt als bekroning nog een roomkapje. Wie dat lekker vindt, kan er ook nog geraspte chocolade overheen strooien.
Caffé Lungo
Caffé Lungo
Ingrediënten:
U hebt voor deze koffie geen andere ingrediënten nodig.

Bereiding:

Espresso, die met de dubbele hoeveelheid water wordt gezet. Om caffé lungo te zetten heeft men per kopje ongeveer 7 g gemalen koffie van medium tot sterk gebrande bonen nodig. Onder hoge druk wordt 100 ml heet water – en niet 50 ml zoals bij de espresso - door het koffieventiel geperst. In Oostenrijk noemt men hem daarom ook „Verlängerter" (De verlengde).

Melkkoffie
Milchkaffee
Ingrediënten:
ca. 100 ml opgeschuimde melk

Bereiding:
De klassieke menging is 100 ml opgeschuimde melk en 100 ml café crème. In Oostenrijk noemt men dit een melange. Bij melkkoffies uit Italië en Frankrijk is het aandeel melk het grootst: voor caffè latte c.q. café au lait wordt al naargelang de wens warme melk c.q. opgeschuimde melk op café crème gegoten in een verhouding van 1:2. Men serveert beide het beste in grote keramische koppen.
Latte Macchiato
Latte Macchiato
Ingrediënten:
120 ml melk

Bereiding:
Hier moet zorgvuldig in lagen worden gewerkt: 120 ml melk in een latte-macchiato-glas opschuimen. Langzaam en voorzichtig een dubbele espresso erbij doen – hij moet zich als een zichtbare laag tussen de melk en het schuim neerzetten.