Een korte geschiedenis van de filterkoffiemachine
Eine kurze Geschichte der Filterkaffeemaschine

Elektrische koffiemachines bestaan al vanaf de 19e eeuw. Maar soortgelijke apparaten als die van nu werden pas in de jaren ´50 geïntroduceerd. Al aan het begin van de jaren ´60 bracht vervolgens ook Melitta®in samenwerking met de firma Widman zijn eerste filterkoffiemachine op de markt: „MA 120“ – een automaat die geschiedenis schreef. In deze jaren waren koffiemachines – met een prijs rond 120,--DM – nog een echt luxeartikel.

Pas in 1970 slaagde de filterkoffiemachine erin om door te breken. Er kwamen steeds meer aanbieders op de markt en filterkoffiemachines ontwikkelden zich tot een massaproduct. Het basisprincipe van water verhitten en druppelsgewijs door de met gemalen koffie gevulde koffiefilter  in een kan laten komen is tot op heden in stand gebleven en is door de jaren heen maar weinig gewijzigd.

Hoe functioneert dat nu eigenlijk precies?
Wie funktioniert das eigentlich genau?

De meeste filterkoffiemachines op de markt werken volgens het principe van de gravitatiefiltering. Dit functioneert als volgt:

 

  • Er loopt water uit het waterreservoir door een afvoerbuis de verhitter in.
  • Deze is meestal op de bodem van de machine (onder de warmhoudplaat) geïnstalleerd.
  • Hier wordt het water tot nagenoeg 100 °C verhit. Door een stijgbuis komt het hete water nu bij het koffiepoeder in de filter.
  • Ook na het zetproces blijft de verhitter verder functioneren. Hij houdt bij apparaten met een glazen pot de koffie warm via de ingebouwde warmhoudplaat.
  • Bij apparaten met een thermoskan is dat niet nodig. De kan neemt het warm houden over, de verhitter schakelt automatisch uit na het zetten.
De aromaselector
Der Aroma-Selector

De meeste koffiemachines zetten de koffie direct bij elk zetproces. De smaak kan hier alleen worden beïnvloed via de kwaliteit c.q. dosering van de toegepaste koffie. De Melitta®aromaselector maakt het koffiegenieters op dit punt eenvoudiger: de sterkte van de koffie kan hiermee heel eenvoudig naar persoonlijke smaak worden gevarieerd. De volgende Melitta®-modellen beschikken over deze feature: Look®Selection, Look®de Luxe, Look®Therm de Luxe, Enjoy®en Enjoy®Therm.