De spitse porseleinen filter – het origineel
Der Porzellanspitzfilter - das Original

100 jaar geleden had de Dresdense huisvrouw Melitta Bentz definitief genoeg van bittere smaak en tandenknarsen tijdens het koffiedrinken. Een vloeiblad uit het schoolschrift van haar zoon Willy bracht haar op het eenvoudige idee om tijdens het koffiezetten met filter en papier het ongezonde koffiedik uit te filteren. Zij knutselde met een geperforeerde messing beker en op 20 juni 1908 was de bedrijfsbasis gelegd.

Tips voor genieters van handmade
Tipps für Handmade Genießer

Bij de handfiltratie moet idealiter net geen kokend water op de koffie worden gegoten (ideaal is een temperatuur tussen 86 en 98 °C). Daarna even wachten (ca. 20 – 30 seconden) en dan de koffie met de rest van het water zetten. Het speciale voordeel van het handmatig filtreren is dat het zetproces optimaal kan worden aangepast. Via de gietmethode kan de sterkte worden gevarieerd:

Als men van een milde koffie wil genieten, is het aan te bevelen om de gehele waterhoeveelheid in één keer op de filter te gieten. Als de koffie sterker moet worden, giet men de koffie in golven op en laat men de koffie tussendoor steeds volledig doorlopen. Men krijgt een sterke koffie door het water continu golfsgewijs bij te gieten.

En tenslotte nog een tip: als men bij de handmatige filtratie de koffiekan voorverwarmt met kokend water, kunnen de temperatuur en het aroma van de koffie nog beter op peil worden gehouden.